torstai 30. toukokuuta 2013

KOTIKUNTOUTUS + Fysioterapia

Tässä olis vähän myöhässä nämä kotikuntoutusliikkeet mitä piti tehdä, ennen kuin jaloissa näkyy selkeitä tahdonalaisia liikkeitä :)

1. Seisomisharjoitukset. Koira asetetaan seisomaan luonnollisessa asennossa ja tuetaan sitä tarpeen mukaan laittaen käsi tai kädet lantiolle. Jalkojen oikea asento pitää muistaa tarkistaa. Koira pidetään seisoma-asennossa 1-3 minuutin ajan 4-8 kertaa päivässä. Jos koiralla on hyvä ruokahalu kannattaa tehdä seisomis-harjoituksia esim. aina koiran syödessä.

2. Takaraajojen aktivointiharjoitus. Seisoma-asennossa, ote koiran lantiosta. Työnnä kevyesti lantion päältä alaspäin, "hypyttäen" koiraa varovasti ylös ja alas. Jos koiran takajalat ovat veltot, tehdään harjoitus aina seisomisen yhteydessä, 1-3 minuutin ajan 4-8 kertaa päivässä.

3. Istuminen. Koira autetaan istumaan luonnolliseen asentoon, tukien tarpeen mukaan. Koiraa houkutellaan makupalan tai lelun avulla kurkottamaan puolelta toiselle sekä eteen ja ylös. Koira joutuu silloin korjaamaan istuma-asentoaan ja harjoittamaan vartalon hallintaa. Tee harjoitus 1-3 minuutin ajan 4-8 kertaa päivässä.

4. Passiivinen liikeharjoittelu.

Passiivinen liikeharjoittelu edistää ja ylläpitää nivelten liikkuvuutta sekä edistää verenkiertoa. Passiivinen liikeharjoittelu tarkoittaa että jalkojen kaikki nivelet ojennetaan ja koukistetaan koko kivuttomalla liikeradalla. Otetaan kevyt ote nivelen läheltä, molemmilta puolilta. Koukistetaan ja ojennetaan niveltä koko liikeradalla rauhallisesti ja pehmeästi. Jatketaan otteella kintereen alapuolelta toisella kädellä ja toisella kädellä ote polven ylä etupuolelta. Koukistetaan ja ojennetaan rauhallisesti koko jalkaa. Harjoitusta tehdään kummallekkin jalalle 10-15 toistoa 3-5 kertaa päivässä.

5. Koiralle tehdään "juoksuliikettä" noin 5 toistoa 3-5 kertaa päivässä passiivisen liikeharjoittelun yhteydessä. Koiran jalkaa viedään samalla tavalla kuin liikkuessa: ylös eteen, jalka työnnetään polvesta suoraksi ja viedään jalka taakse. Puristetaan/"nipistetään" koiralle ei saa luonnollisesti aiheuttaa kipua tai kudosvaurioita, vaan tarkoitus on vain aktivoida raajan koukistusta.

--------------------------------------------------------

Tällä hetkellä tilannehan on niinkin hieno, että Myy jo kävelee jonkin verran! Huteraahan se meno vielä on, mutta ihan älyttömästi on reilussa viikossa tapahtunut muutosta. Oikea jalka on kuitenkin aika paljon heikompi vielä kuin vasen, mutta eiköhän se oikeakin vielä kiri vasenta kiinni. Fysioterapiassa käytiin tällä viikolla tiistaina (28.5) sekä tänään torstaina (30.5). 

Tiistaina siirryttiin jo uimisesta matolla kävelyyn vedessä. Aluksi Myy oli vähän pihalla mitä siinä matolla oikein pitää tehdä. Hyvin se siitä kuitenkin lähti hetken päästä rullaamaan ja sitten Myy menikin kuin vanha tekijä ;) ja hyvin käveli jo itse, ei tarvinnut kuin vähän varmistella.
Tänään meni vielä tiistaitakin paremmin. Myy muisti jo miten homma toimii ja lähti saman tien kävelemään määrätietoisesti eteenpäin. Ei tarvinnut mitään apuja! Tästä on hyvä jatkaa.

Nyt jatketaan kotona kävelyharjoituksia ahkerasti ja ensi viikon perjantaina on taas uusi fysioterapiakäynti :) On tuo vain niin mainio koira!


Palailen varmaankin tuossa viikonloppuna taas kertoilemaan Myyn kuulumisia :) ja voisin yrittää jossain vaiheessa vähän ottaa videotakin harjoituksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti